Ook dieren hebben rechten !

Een loslopende hond op straat, een verwaarloosde pony in de weide of een geslacht schaap bij de buurman. Mensen bellen voor de gekste dingen met vragen over dieren.

Dieren maken een belangrijk deel uit van onze maatschappij en het dagelijkse leven. De omgang tussen mens en dier is van alle tijden, maar het is vooral pas de laatste decennia dat er steeds meer aandacht is voor het welzijn van het dier, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Het is voor veel mensen niet meer voldoende dat een dier lichamelijk gezond is, men wil ook dat het gelukkig is.

Inspecteur draagt natte hond

De realiteit is helaas niet voor alle dieren even aangenaam. Economische belangen, onwetendheid of pure kwaadaardigheid maken voor veel dieren het leven onnodig pijnlijk, eentonig en veel te kort! Ondanks tanden en klauwen zijn veel dieren uitermate kwetsbaar.

Dit heeft ook onze wetgever begrepen en in België is er ondertussen een groot aanbod aan wetgeving betreffende dierenwelzijn. Dit laat onze politiediensten toe om zelfstandig actie te ondernemen bij de vaststelling van inbreuken tegen dierenwelzijn zoals verwaarlozing of mishandeling.

Als u getuige bent van een dier, dat verwaarloosd of mishandeld wordt, kan u dat melden bij de Vlaamse overheid, Dienst Dierenwelzijn (onderdeel van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie). U kan gebruik maken van het online melding formulier:

http://www.lne.be/themas/dierenwelzijn/meld-een-verwaarloosd-of-mishandeld-dier

Als u de eigenaar van het dier niet kent, kan de dienst Dierenwelzijn niet optreden. We raden u aan, om in dat geval contact op te nemen met de politie.

Ook bij dringende situaties neemt u best contact op met de lokale politie, die meteen kan optreden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Druivenstreek via het contactformulier of telefonisch via 02 769 69 30 .